Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Sabotage στον κοινωνικό έλεγχο

Πριν κάποιο καιρό μου είχαν πει μια ιστορία σε σχέση με ένα πείραμα το οποίο πραγματοποιήθηκε. Το που και το πότε δεν το γνωρίζω, ούτε έχω κάποια παραπομπή σε πηγές ώστε να το επιβεβαιώσω, πιθανόν να είναι ένας ακόμη αστικός μύθος. Εμένα πάντως μου άρεσε και γιαυτό σας τη μεταφέρω. Σε περίπτωση που η ιστορία αυτή αρέσει και σε εσάς θέλω τα εύσημα σας, ειδάλλως τα παράπονά σας στον κύριο που μου την είχε διηγηθεί.

Κάποτε λοιπόν διεξάχθηκε ένα πείραμα το οποίο είχε ως εξής. Κλείσανε σε ένα κλουβί 15 μαϊμούδες. Στην οροφή του κλουβιού υπήρχε δεμένη μια μπανάνα και από κάτω της μια σκάλα. Το κλουβί τελούσε φυσικά υπό συνεχή επιτήρηση. Όταν η πρώτη μαϊμού ανέβηκε στη σκάλα προκειμένου να πάρει τη μπανάνα παγωμένο νερό άρχησε να καταβρέχει από την οροφή όλες τις μαϊμούδες ενώ δυνατοί τρομαχτικοί ήχοι άρχισαν να ακούγονται από μεγάφωνα. Το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη φορά που κάποια άλλη μαϊμού πήγε να κάνει το ίδιο. Αυτό συνέβαινε συνέχεια μέχρι που καμιά μαϊμού δεν ανέβαινε πια τη σκάλα. Η τελευταία που το επιχείρησε πριν καν προλάβει να ανέβει δέχτηκε επίθεση από της υπόλοιπες οι οποίες άρχησαν να την ξυλοκοπούν.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος βγάλανε μια μαϊμού και τοποθέτησαν μια καινούργια. Η τελευταία μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει πήγε να ανέβει να φάει τη μπανάνα, πριν όμως προλάβει δέχτηκε και αυτή την επίθεση των υπολοίπων. Έτσι συνέχισαν αλλάζοντας μια μαϊμού κάθε βδομάδα. Κάθε φορά η καινούρια μαϊμού πήγαινε να ανέβει στη σκάλα και έτρωγε ξύλο από τις υπόλοιπες. Μέχρι που κάποια στιγμή στο κλουβί είχαν πια αλλάξει όλες οι μαϊμούδες και δεν υπήρχε πια καμία από την αρχική σύνθεση που είχε φάει το σοκ με το παγωμένο νερό και τους τρομακτικούς ήχους. Παρόλα αυτά όταν μπήκε καινούρια μαϊμού συνέχισαν να τη δέρνουν και ας μην ήξεραν πια το γιατί.

Τώρα γιατί αυτή η ιστορία μου ήρθε στο μυαλό ενόψει της πορείας ενάντια στον κοινωνικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 5/2 στις 6:00 δεν ξέρω, αλλά άμα και εσείς βρίσκετε κάποια σύνδεση νομίζω πως καλό θα είναι να συναντηθούμε στο δρόμο.

6 σχόλια:

  1. ωωωωωωωωωωωωωωω!

    καλό!
    πόσο μαιμούδες είμαστε τελικά ρε γαμώτο!
    πολύ φιλοσοφικά το έθεσες το ζήτημα, αλλά είσαι εντελώς εντώς τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε, τη στιγμή που ο καπιταλισμός επελαύνει, μας λένε ότι η σπατάλη η δική μας ευθύνεται για το έλειμμα, μας λένε ότι κάναμε προκλητική φοραδιαφυγή τα τελευταία χρόνια, μας λένε ότι η οικονομία δεν αντέχει απεργίες και μπλόκα, μας λένε ότι συγχωνεύουνε και καταργούνε, ότι ζητούν να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια.......
    Από την άλλη, μας λένε ότι οι κάμερες οι ρουφιάνοι σεκιουριτάδες ,οι μπάτσοι δουλεύουνε για μας, για να μας προστατέψουν απ΄ έναν άξεστο μελαμψό που θα μας βιάσει, ή μάλλον από έναν αλήτη τσαντάκια που θα μας κλέψει, ή από έναν τρομοκράτη που θα κατεβάσει την τζαμαρία μιας τράπεζας, ή από έναν serial killer που πρώτα θα τα κάνει όλα αυτά και μετά θα μας κόψει κομματάκια. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά χώρισε και η μενεγάκη, oh my god..
    Σε ποιούς τα πουλάτε αυτά ρε;
    Την εποχή της αποχαύνωσης, των reality, της αστυνομοκρατίας, του αναβάθμισμένου ελέγχου και της καταστολής υπάρχει ένας παράγοντας που δεν έχετε ζυγιάσει καλά. Δεν περιράφεται ούτε με όρους οικονομικούς, ούτε κοινωνιολογικής και ψυχολογικής ανάλυσης. Ονομάζεται ΤΑΞΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ μπούφοι....και αυτό είμαστε εμείς.
    ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ μπούφοι, κι ως γνωστόν ανυποψίαστοι για τον ταξικό πόλεμο είναι μόνο οι νεκροί.
    Όλοι στην πορεία την παρασκευή!!!!

    Υ.Γ συγνώμη για τη μεγάλη ανάρτηση και επειδή θα αργήσεις να ρθεις σπίτι καληνύχτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης βλέπω ότι οι μαϊμούδες πολύ άρεσαν σε αυτόν που σου το πε!!Ξέρω και ένα άλλο με κατσαρίδες και πολιτικές προεκτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πες αυτο με τις κατσαριδες ρε...

    πολυ ωραιο παντως αυτο με τις μαιμούδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή